Ljuskällor

Ljuskällor för alla behov

Valet av ljuskälla är avgörande för hur ett rum kommer att se ut. Ljuskällan är den komponent i en lampa som genererar ljus. Beroende på vilka behov som finns, vilken armatur som önskas och hur ljuskällan ska placeras, finns flera varianter att välja bland. För att du enklare ska kunna hitta en ljuskälla som passar dina ändamål har vi satt ihop en kort guide där du snabbare kan hitta det du söker. Vi har delat upp våra ljuskällor utifrån två kriterier – lampsockel och typ.

Förr i tiden brukade endast en sorts glödlampa användas, oavsett ändamål. Idag erbjuds många olika alternativ som passar bra för olika saker. Förutom att olika glödlampor har olika egenskap fokuserar man även mer på att minimera energiåtgången idag, något som blivit alltmer viktigt. Ett exempel är att det inte längre är tillåtet att sälja alla olika varianter av den gamla glödtrådslampan och snart kommer halogenlampan att möte samma öde. Istället vill man erbjuda en mer energisnål ljuskällor med LED. LED-lampor (Light Emitting Diode) har en mycket längre livslängd än den vanliga glödlampan, upp till 20 gånger till och med. En annan stor fördel med LED-lampor är att de saknar både bly och kvicksilver, något som annars är väldigt dåligt för miljön.

Mer om LED

Ljuskällor med LED är något dyrare om man jämför med de traditionella glödlamporna, men tack vare den längre hållbarheten så jämnar det ut sig. LED-lamporna har dessutom långt fler fördelar, de har till exempel ingen skadlig UV- eller IR-strålning och energiförbrukningen är mycket lägre. När det kommer till LED-lampor kan du välja mellan vita eller varmvita lampor. Lamporna med kallt ljus har en högre färgtemperatur (4000K-6000K) och påminner mycket om utomhusljus medan den varmvita istället har en lägre färgtemperatur (2700K-3500K) och påminner mer om ett brinnande stearinljus i skenet.

Oavsett vilken sorts LED-lampa eller ljuskälla du är på jakt efter kan du garanterat hitta det du söker hos oss. Vi erbjuder ett stort urval av ljuskällor i vår nätbutik. Att handla ljuskällor online är smidigt och praktiskt och du får en bättre översikt.

Om du klickar på länken så kommer du till Belysningsbranschens hemsida med ytterligare nyttig information.

Ljuskällor